Et år med opfyldelsen af en drøm

Åh ja, så blev det årets sidste dag. Jeg synes altid, det er en smule underligt. Sådan en blanding af nostalgi og festglæde. Måske er det noget, der kommer med alderen, nostalgien, altså. Men 2016, du har nu været et godt år. Et år, hvor jeg fik opfyldt en stor drøm, nemlig at lave en film.

Kvaliteten er god nok

For et år siden, der sad jeg i Buenos Aires med et lånt kamera fra Odense Filmværksted. Jeg startede med at være en smule usikker på kameraets funktioner, men hurtigt besluttede jeg mig for, at jeg ville fange øjeblikke og ikke spilde tiden med at finde de rette indstillinger frem på kameraet, for så ville jeg ikke kunne nå at indfange øjeblikkene. Jeg besluttede, at det jeg kunne, var godt nok til en film. Mit niveau måtte godt afspejles i mit arbejde.

Da jeg kom hjem fik jeg en fantastisk mulighed, da Odense Filmværksted tilbød mig et redigeringslokale nogle måneder. Jeg skulle blot underskrive en bevillingsaftale. Jeg var netop kommet hjem til et job, som jeg troede, jeg skulle have, men som i sidste ende glippede, så jeg var nødt til at melde mig på dagpenge. Jeg husker, at jeg stod og tænkte: “Hvordan fanden får jeg lige vinklet det her ind under dagpengesystemet?” Men jeg var ligeglad. Det var en kæmpe chance, en fantastisk mulighed. Pludselig var der nogen, der troede på mig og mine evner. Og jeg SKULLE og VILLE bare lave den film.

Jeg skyndte mig at underskrive bevillingsaftalen (jeg læste den selvfølgelig ordentlig igennem), inden de på Odense Filmværksted kunne nå at ændre mening og finde ud af, at jeg faktisk overhovedet ikke anede, hvordan man lavede en film! Og så blev jeg nogle dage efter vist ind i mit eget lille redigeringslokale. Der sad jeg foran to skærme, et tastatur og en masse knapper. Heldigvis blev jeg også tilknyttet en dygtig filmkonsulent, som guidede mig undervejs. Og både teknikeren på værkstedet samt en tilknyttet klipper var flinke til at give tips og råd. Og lidt efter lidt kom der jo gang i det.

Redigering

Det var enormt fedt at sidde der flere dage om ugen. Jeg kom ind, tegnede og skrev på store stykker papirer, mens jeg langsomt fik sporet mig ind på den historie, jeg ville fortælle i min film. Og så var det jo bare at gå i gang med at finde de rigtige klip frem og begynde at sætte dem ind på en timeline.

Systemer og drømme

Som sagt var jeg jo på dagpenge. Puh ha! Først vil jeg gerne sige, at jeg er meget taknemmlig over at bo i et land, hvor vi rent faktisk har muligheden for at modtage finansielle midler fra staten, når vi er arbejdsløse. For det er sgu da en luksus. Når det så er sagt, så synes jeg overhovedet ikke, det er nemt at befinde sig i et enormt firkantet system, hvis man gerne vil udleve en drøm og skabe noget (stort). De mange regler, paragrafer og dunk i hovedet gør mig simpelthen så frustreret, ked af det og stresset. For den måde, jeg søger job på, er ved at tænke rigtig meget ud af boksen. Jeg skaber mine muligheder.

De sidste 4-5 år har jeg langsomt bevæget mig hen mod det arbejdsliv, som jeg ønsker. Jeg tænker meget over, at det er arbejdet, som skal passe til mig, og ikke mig, der skal presses ind i et arbejdsliv. Der vil med andre ord ikke komme et jobopslag, der er målrettet til mig, for jeg er jo selv i fuld gang med at skabe det. Og det kan altså godt være noget svært at forklare de mange forskellige sagsbehandler i hhv. Jobcenter og a-kasse. Jeg måtte banke en del gange i bordet hos Jobcenter, fordi jeg simpelthen oplevede at føle mig modarbejdet, misforstået og ikke lyttet til. Samtidig har jeg en angstlidelse at tage hensyn til, og det er enormt sårbart at skulle sidde og fortælle et menneske, som jeg slet ikke kender.

Heldigvis fik jeg til sidst lov til at få en fast sagsbehandler, som skulle følge mig. Hun var på min alder og rigtig sød. Hun kunne heldigvis godt se idéen i den måde, jeg valgte at søge job på – og generelt leve mit liv på også. Det gav noget ro og tryghed at komme ind til hende.

Ud af systemet

Efter desværre alt for mange måneder i 2016 på dagpenge, kom der endelig en løsning i november måned. Jeg havde kontaktet min skrivetolkechef. For jeg har i lidt over tre år arbejdet on/off som freelance skrivetolk. At arbejde som skrivetolk betyder, at man følger en døv eller hørehæmmet bruger, fx til undervisning, og så skriver det ned, der bliver sagt i rummet – og det får brugeren så op på en lille skærm ligesom “live undertekster”, så han/hun kan følge med.

Jeg fik lov til at følge en studerende fast i undervisningen helt frem til jul. Og så havde jeg nok timer og indkomst til at kunne framelde mig Jobnet. Ved siden af blev jeg tilbudt en masse transskriberingsarbejde, som jeg påtog mig for at tjene ekstra. Jeg havde nemlig regnet ud, at jeg så ville kunne tjene nok til at holde mig dagpengefri i hele januar måned også.

Det er jo lidt sådan, det er, når man er freelance/selvstændig. Der er hele tiden en usikkerhed omkring, hvor man lige skal tjene pengene henne den næste måned – eller efter jul … Men den her løsning ser ud til at være holdbar. Forhåbentlig får jeg skrivetolkeopgaven igen i februar, når det nye semester starter.

2016 blev også året, hvor jeg fik kontakt til et nyt lydbogsstudie. Jeg havde under min filmprocess ikke haft tid og overskud nok til at indlæse lydbøger ved siden af. Men her i efteråret er jeg begyndt at indlæse for AV Forlaget Den Grimme Ælling. Det tegner rigtig godt. Jeg er i skrivende stund i gang med min femte bog for dem.

Hvad skal der ske i det nye år?

Jeg har en del planer på tegnebrættet. Men jeg ved også, at jeg skal passe lidt på med alle de planer. For når jeg har for mange løse ender oppe i luften, så bliver jeg lidt for stresset.

Først og fremmest vil jeg gerne skabe et liv til min film. Det er lidt spøjst at have arbejdet så intenst og hårdt på noget, og så pludselig er drømmen gået i opfyldelse, og jeg fik lavet en rigtig film. Men hvad så? Der er endnu ikke kommet nogen og har banket på min dør og har tilbudt mig penge for den … Det er nu op til mig at beslutte, hvad der skal ske med den, og så arbejde hen mod det. At skabe et liv til en film er en hel process for sig.

“Rejsen til min ‘mate'” blev vist på OFF under ‘Upcoming Odense’ her i 2016. Jeg vil forsøge at tilmelde den OFF i 2017, hvor den – hvis den kommer med – vil blive en del af konkurrencen og dermed en “rigtig” del af filmfestivalen. Ellers har jeg tilmeldt den CPH:DOX i København, hotdocs, dokumentarfilmfestival i Toronta, Canada, BAFICI internationale filmfestival i Buenos Aires, Argentina. I løbet af foråret 2017 vil jeg få svar på, om den er kommet ind nogen steder.

Ellers håber jeg jo meget på, jeg får skrivetolkeopgaven igen til februar. Det tegner det heldigvis på, jeg gør. På den måde er jeg dagpengefri minimum frem til sommer. Jeg kan lægge lidt ekstra til side, og med kombinationen af lydbogsindlæsning og oversættelse mm. kan jeg formentlig også klare mig over sommeren.

Der har også været et nyt filmprojekt undervejs. Jeg kan ikke fortælle så meget om det, og lige pt. er det også en smule uvist, hvad det bliver til. Men vi er i hvert fald to mennesker, som er gået sammen om at skabe noget vildt fedt. Vi har arbejdet på det siden i sommer, været til møde på Christiansborg for at fortælle om det, og vi har snakket med en del mennesker også. Desværre har vi ikke midlerne til at komme i gang endnu. Så næste skridt er at tage en status på, om vi vil fortsætte eller ej. Måske lægge en ny strategi.

Møde på Christiansborg (september 2016)

Vi får se … Hvorom alting er, så bliver 2017 ganske givet et helt vildt spændende år! Jeg tror, der kommer til at ske en del ting.

Kan I nu have det godt, passe på hinanden og komme rigtig dejligt ind i det nye år, når klokken slår 00:00:00, og vi alle synger: “Vær velkommen herrens år”.

Rigtig godt nytår og held og lykke på jeres vej.
// Sara

1 Comment
 • Inger Nikolajsen

  december 31, 2016at3:39 pm Svar

  Kære Sara
  Dejligt at læse om dit liv, og hvor travlt du har haft.
  Vi hernede ønsker Dig Hubert og familien et rigtigt godt Nytår med masser af arbejde.
  Husk du er altid velkommen hernede. Og pas på dig selv og tænk hele tiden på, er det noget jeg alene kan magte.
  Stort stort knus og kærlige hilsner Ole og Puk

Post a Comment