MIN SÅRBARHED 

MIN STYRKE

MIN KUNST

I gennem tre år var jeg syg med depression og angst. Jeg måtte kæmpe bravt for at tage kontrollen tilbage over mit liv. Jeg var indlagt, jeg blev medicineret, og jeg var igennem flere forskellige psykologer og psykiatere. Jeg tog imod systemets tilbud, men det kunne ikke gøre mig rask. Først da jeg efter et par år med sygdom og på meget medicin på egen hånd opsøgte en krops- og kunstterapeut fandt jeg helingen. Sidenhen har jeg undret mig over, hvorfor kunstterapi ikke rigtig tilbydes i Danmark, fx inden for psykiatrien.

 

Undervejs i sygdomsforløbet skrev jeg digte. Ud af over 100 tekster udvalgte jeg syv, som blev rammen om mit filmprojekt. Hvert digt skulle fortolkes af en kunstner. Og vi arbejdede ud fra denne præmis: Kunst er helende, og psykisk sårbarhed kan vendes til en styrke.

Hamdrups dokumentar er efter min mening en lille perle, som med genkendelsens glæde/smerte kan ses af såvel psykisk sårbare som deres pårørende.

 

Thyge Christian Fønss-Lundberg

Angstforeningen

VISNINGER

Ønsker du en offentlig filmvisning af “Min sårbarhed. Min styrke. Min kunst.” så kontakt mig endelig, for det kan arrangeres.

 

Filmen har været vist i:

 

  • Cafebiografen i Odense
  • Øst for Paradis i Aarhus
  • Kerteminde Kino
  • Biffen Aalborg (Don’t Fear the Weird)
  • Nicolai Bio i Kolding (Don’t Fear the Weird)
  • Maskinhallen i Frederikshavn (Nordisk Filmfestival)

 

NB: Bemærk venligst, at Sara Hamdrup har ophavsretten til filmen, og at den ikke må vises til offentlige arrangementer eller som undervisningsmateriale uden tilladelse.

DE SYV KUNSTNERE

De syv udvalgte kunstnere til denne eksperimenterende kunstdokumentar kan noget særligt. De er alle talentfulde inden for deres felt, og det er syv forskellige kunstarter.

 

Udvælgelsesprocessen brugte jeg en del tid på. Forinden den endelige udvælgelse skulle jeg også kunne fornemme en særlig forbindelse til kunstnerne, så jeg vidste, at der ville komme noget interessant ud af deres fortolkning. Jeg informerede hver kunstner om filmens præmis og blev imponeret over, hvor enige de alle var – og at de havde lyst til at engagere sig fuldt ud til opgaven.

DANS: NAJA KRüGER HIND

Naja har over 20 års erfaring med dans. Både som underviser, koreograf og med egen dans. Hendes indgangsvinkel er, at dansen skal fortælles indefra og ud, så det bliver danserens egne fortællinger, der fortælles via kroppens ærlige sprog. Derudover har Naja en baggrund som elitegymnast.

 

Hør, hvorfor Naja sagde ja til at fortolke et digt.

MIMEKUNST: GERT PEDERSEN

Gert med kunstnernavnet Mime-Gert har over 30 års erfaring som mimer. Han er uddannet mimer med speciale i tegnsprogsteater i USA og England. Han er stifter og daglig leder af Mimeteatret i Odense. Gert er en sprællende sjæl, som altid har gang i flere projekter. Hans motto er: ”Kropsudtryk gør indtryk”.

 

Hør, hvorfor Gert sagde ja til at fortolke et digt.

SKULPTUR: JENS GALSCHIØT

Galschiøt er selvudlært sølvsmed og skulptør, men med en baggrund som klejnsmed fra Lindøværftet. Han er kendt i hele verden for sine skulpturer og har blandt andet udstillet i Brasilien, Hong Kong og Kenya. Galschiøts kunst er ofte provokerende og lægger op til debat. Han laver også kunsthappenings. Egentlig er den mand svær at definere.

 

Hør, hvorfor Galschiøt sagde ja til at fortolke et digt.

KERAMIK: POUL SYLVESTERSEN

Poul er uddannet pottemager fra Håndværkerskolen i Sønderborg og har arbejdet med ler i 40 år. Han underviser også i at dreje ler og er meget passioneret omkring at lave fortolkninger af amforaer. Ved siden af keramikarbejdet folder Poul sig ud som dragqueenen Polly og som kostumedesigner.

 

Hør, hvorfor Poul sagde ja til at fortolke et digt.

SANG: LINE LEA KUNØ

Line har skrevet sine egne sange siden barndommen. Hun er uddannet musiklærer fra Odense Lærerseminarium og har undervist børn og unge i musik og guitar. Hun har også leveret sange til musikteater. Hun har en skrøbelighed og sårbarhed, der gør hende interessant på en scene. Udover sit sangtalent har Line succes som filminstruktør og manuskriptforfatter.

 

Hør, hvorfor Line sagde ja til at fortolke et digt.

FILM: JACOB THOMAS PILGAARD

Jacob er cand.mag. i medievidenskab og derudover uddannet på 18frames. Jacob er interesseret i den stærke, originale og nutidige fortælling. Der, hvor tingene bliver vendt lidt på hovedet. Han har modtaget stor anerkendelse for ”Sé hvilken klovn” med Tommy Kenter i hovedrollen og vundet adskillige priser for sine film på filmfestivaler rundt omkring i verden. 

 

Hør, hvorfor Jakob sagde ja til at fortolke et digt.

TEGNING: NADIA STALDGAARD

Nadia er oprindelig uddannet lærer på Den Frie Lærerskole i Ollerup. Hun er autodidakt tegner og har arbejdet som selvstændig i flere år, blandt andet med skæv portrættegning og fortælling i billeder. Nadia har en lækker og tit humoristisk streg. Man kan tydeligt mærke en rå ærlighed og til tider en sårbarhed i Nadias tegninger. Og så har hun desuden illustreret flere børnebøger.

 

Hør, hvorfor Nadia sagde ja til at fortolke et digt.

FILMHOLDET

I så følsomt et filmprojekt er det vigtigt at stille et filmhold med tillid og at skabe trygge rammer. Jeg vidste, jeg ville blive rædselsslagen (mange gange) undervejs, så jeg udvalgte kun få personer, som jeg kunne lukke ind i processen og sårbarheden.

INSTRUKTØR & PRODUCER:

SARA HAMDRUP

Sara har oprindelig en baggrund inden for sprog og kommunikation, men besluttede at lave film. Hun er autodidakt, men støttet af Odense Filmværksted, hvor hun også har gennemført flere kurser og workshops. Derudover har hun nyttig erfaring fra ansættelser på DR og TV 2. Generelt besidder hun en stædig natur og kunne bare mærke i maven – og hele kroppen – at denne film skulle laves. Det var vigtigt for Sara at lave filmen ud fra en præmis.

 

Hør, hvorfor Sara valgte at fortælle sin historie i en film.

FOTOGRAF & TONEMESTER:

CATHRINE LAMM NIELSEN

Cathrine fik smag for den visuelle historiefortælling, da hun boede i Brasilien med sin brasilianske mand. Hun har studeret på instruktørlinjen ved Academia Internacional de Cinema i São Paulo, men fik ikke lov at færdiggøre uddannelsen pga. graviditet. Hun bor nu i Danmark og arbejder som selvstændig med kommercielle filmproduktioner og som filmfotograf og instruktør på dokumentarfilm.

 

 

Hør, hvorfor Cathrine sagde ja til at være med.

KLIPPER & LYDMIXER:

JONAS KYED

Jonas har arbejdet passioneret med filmmediet, siden han var 11 år. Han har læst medievidenskab på Syddansk Universitet, men valgte at droppe ud og gå sin egen vej. Han har erfaring med at klippe dokumentar, fiktion, og reklamer, foruden at være filmfotograf og skuespiller. Han har vundet filmpriser for bl.a. ”Bedste film” på flere danske filmfestivaler. Jonas er også en dygtig rapper og arbejder med sin musik i et filmisk univers.

 

 

Hør, hvorfor Jonas sagde ja til at være med.

PRESSEOMTALER

Presse

“Da Sara Hamdrup blev syg med angst og depression, skrev hun sine tanker ned på papir. Nu har syv kunstnere fortolket teksterne, og hun har lavet en dokumentarfilm om, hvordan kunst kan bruges i forhold til psykisk sygdom“   LÆS MERE...

Read More
Presse

“Det er lykkes for den 38-årige Sara Hamdrup at kæmpe sig ud af svær depression og angst ved hjælp af kunst. Hun har fået masser af medicin,psyklolog-samtaler og psykiatrisk hjælp, men det store gennembrud var, da hun begyndte at skrive digte.“   LÆS MERE...

Read More
Presse

“I 2012 skraber fynboen Sara Hamdrup bunden, men digtekunsten viser hende vejen ud af mørket. Nu er hun aktuel med en film, hvor syv af de depressive digte bliver fortolket af syv fynske kunstnere i syv forskellige værker.”   LÆS MERE...

Read More
Presse

“Den odenseanske instruktør har nemlig været gennem en periode med depression og angst, og i den proces skrev hun ikke færre end 118 forskellige tekster for at forklare sig selv og sin omverden, hvordan hun havde det.“   LÆS MERE...

Read More
Presse

“Min sårbarhed. Min styrke. Min kunst” er lavet ud fra en forudsætning om, at kunst er helende, og at psykisk sårbarhed kan gøres til en styrke.   LÆS MERE...

Read More
Presse

“Filmen skal skabe et indblik i, hvordan det føles indefra. Jeg har derfor taget udgangspunkt i min egen situation, for bedst muligt at kunne vise, hvad det er for tanker og følelser, der rumsterer i et psykisk sårbart hoved, fortæller hun.“   LÆS MERE...

Read More