Iværksættere skal også holde ferie

Egentlig skulle jeg have haft sidste arbejdsdag i fredags, men der kom noget i vejen, og jeg nåede ikke at afslutte mine arbejdsopgaver. Så måtte jeg tage lidt af weekenden i brug, og i går kunne jeg sætte flueben ved de ting, jeg havde på to do-listen.

Jeg har nemlig besluttet, at jeg vil holde tre ugers ferie. Ja, tre hele uger. Jeg vil lukke min mail ned, undlade at tjekke sociale medier og bare være mest muligt offline. Det gør jeg nemlig, når jeg holder ferie.

Kom så sol

Som iværksætter kan det være rigtig svært at prioritere ferie og fritid. Der er altid liiiige det ekstra, du kan gøre. Du kan liiiiige arbejde en time eller to mere på det her. “Jeg kan da også liiiiige …” Nej. Stop! Det er så vigtigt at få holdt helt fri. At komme ned i gear. Være langsom. Og det har iværksættere i hvert fald også brug for.

 

Forretningskasketten

2019 har indtil videre været et rigtigt godt og spændende (halv)år. Men det har samtidig også været hårdt og udfordrende for mig. I januar måned opsagde jeg mit deltidsjob som handicaphjælper. Det var mit sidste lønnede arbejde efter at have haft et hav af forskellige deltidsstillinger og freelance-jobs. Handicaphjælperjobbet var også det, der holdt mig kørende økonomisk.

Da jeg mistede min faste indkomst med det job, måtte jeg sætte mig ned på numsen og kigge min økonomi igennem. Jeg regnede ud, at jeg ville kunne klare mig økonomisk i fem måneder via en opsparing. På den måde ville jeg være fri for at melde mig på dagpenge – jeg skulle jo ikke være jobsøgende. Nope, jeg ville lægge AL min energi i min virksomhed.

Egentlig ønsker jeg jo at arbejde kreativt. Jeg har en snørklet, kringlet og kreativ hjerne, og jeg elsker at folde mig ud kreativt. I film, på skrift, på lyd. Historiefortælling. Jeg kunne dog hurtigt erkende, at jeg i opstartsfasen faktisk ikke rigtigt kunne prioritere det kreative. Det er det, jeg vil arbejde med, yes! Men jeg var bare nødt til at lære at styre en forretning. Ellers ville det ikke hænge sammen økonomisk.

 

Penge

Uret tikkede lidt … Fem måneder. Og hvad efter de fem måneder, når pengene var væk? Jamen så skulle jeg jo have en ny plan klar. En plan om indkomst.

Derfor tilmeldte jeg mig en masse kurser på et iværksætterhus i Odense. Jeg har også kørt et halvårligt forløb sammen med andre iværksættere. Og så har jeg læst og læst en masse artikler, lavet driftsbudget, sammenlignet mig med mine konkurrenter, overvejet min position på markedet, undersøgt min unikhed, arbejdet med prissætning, lært om salgsarbejde og så videre og så videre.

Min unikhed

Og nu er jeg faktisk lidt træt. Det har været spændende at arbejde med min virksomhed, og jeg har rykket mig på seks måneder. Indkomsten begynder lige så stille at komme. Ikke helt så hurtigt, som jeg havde skrevet i mit driftsbudget, men det går trods alt den rette vej.

De fem måneder blev til syv måneder, som blev til otte måneder, og lige nu er det cirka 11 måneder. Altså næsten hele år 2019, jeg kan klare mig økonomisk. Det skal nok lykkes.

 

The importance of being offline

Der er jo bare stadig det der ur, der tikker. Derfor tænkte jeg også: “Hmm, jeg kan da lige tage en lydbog eller to i min ferie, for så har jeg lidt flere penge.” Men nej, det er faktisk en rigtig dårlig idé. Så får jeg jo ikke holdt helt fri.

Jeg ER nemlig træt efter at have arbejdet ret hårdt og intenst i seks måneder. Nu fortjener jeg at holde fri. Og det vil jeg gøre ved at gå offline det meste af tiden.

“Hvordan har du tænkt dig at være offline?, sidder du måske og tænker. Det kan jeg gøre ved at undlade at hoppe ind på de sociale medier. Jeg vil også undlade at tjekke mail. Facebook er en mega “stresser” for mig, synes jeg. Så væk med den i tre uger. Også Instagram. Og Linkedin.

Nokia still going strong

Og så er jeg i den heldige situation, at jeg ikke ejer en smartphone. Det har jeg aldrig gjort. Jeg har nemlig aldrig købt en. Derfor er det meget lettere for mig, når jeg går på ferie. For jeg har ikke alle de der apps og mailnotifikationer lige ved hånden, som konstant minder mig om, at jeg skal gå ind og kigge på ligegyldige og uvigtige ting, som forstyrrer min hjerne og fjerner mig fra nuet.

Normalt rejser jeg langt væk, når jeg holder ferie. Denne ferie skal nu nok bare holdes hjemme, for jeg har ikke penge til at rejse. I stedet planlægger jeg at lave simple ting. I baghaven, hvor jeg kan hænge min hængekøje op mellem vasketøjsstativet og gyngestativet. På stranden, hvis vi får lidt varmere vejr. I skoven. Måske på tur med min bil. Ud i det danske land.

Jeg må hellere gøre tanke til handling. Autosvaret på mailen er sat til. Det her blogindlæg nærmer sig afslutningen. Der er faktisk ikke flere undskyldninger.

I am over and out. Vi ses i august.
// Sara

God ferie