Livet som selvstændig (filmskaber)

I januar måned besluttede jeg mig for, at jeg ville prøve at blive selvstændig (det skrev jeg et indlæg om lige her).

Og hvordan er det så gået?

Ehm! Det ville være superfedt, hvis jeg bare kunne skrive, at det selvfølgelig går skidegodt, og at jeg tjener en masse penge. Men det er ikke helt sandt. Og dog. For overordnet går det skam rigtig godt, synes jeg. Jeg er glad. Jeg har overskud. Jeg kører videre med mine planer. Og pengene …? De skal nok komme på et senere tidspunkt!

En film om sårbarhed

Det vigtigste for mig var i første omgang at få færdiggjort en dokumentar, som jeg har arbejdet på over en ret lang periode. Det har været et intenst forløb, og jeg er virkelig blevet udfordret. Jeg valgte for over et år siden, at jeg ville fortælle min historie med depression og angst. Og det ville jeg gøre ved hjælp af nogle digte, jeg skrev for år tilbage, da jeg var hårdt ramt psykisk.

Still fra film: intro

Ud af over hundrede digte udvalgte jeg syv. Og de syv digte tog jeg ud og bad syv forskellige fynske kunstnere om at fortolke. Hver kunstner fik et digt. Han/hun kendte ikke digtet, før vi filmede. Jeg fortalte overordnet om idéen med projektet, samt at jeg ville filme ud fra en præmis, der lød: “Kunst er helende, og psykisk sårbarhed kan vendes til en styrke”.

Still fra film: snak med keramiker

Jeg fik jeg nogle utrolig interessante snakke med hver kunstner. Jeg lavede også videodagbog og filmede altså mig selv på godt og ondt undervejs i processen. Der skete en masse dejlige ting, som gjorde mig enormt glad – men der skete også nogle ting, som gjorde mig rigtig bange og frustreret. Alt det skulle selvfølgelig med. Jeg har lagt vægt på at lave en ærlig og nærværende film.

De syv kunstere

Jeg opsøgte nogle rigtig søde, spændende og dygtige kunstnere på Fyn. Til at starte med troede jeg bare, jeg ville finde syv forskellige kunstnere inden for syv forskellige kunstarter. Men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg virkelig skulle bruge min mavefornemmelse i udvælgelsen.

Derfor var jeg også ret varsom med de kunstnere, jeg lukkede ind i projektet. Jeg tog mig tid til at undersøge deres stil og finde ud af, hvem de var som menneske. Og lidt efter lidt fandt jeg så de syv, jeg havde brug for.

Det blev dem her:

Naja Liv Krüger Hind lavede en fortolkning i dans.
Poul Sylvestersen lavede en fortolkning i keramik.
Gert Pedersen/Mime-Gert lavede en fortolkning som et mimestykke.
Line Lea Kunø lavede en fortolkning i sang.
Jens Galschiøt lavede en fortolkning som en skulptur.
Jacob Thomas Pilgaard lavede en fortolkning som en film (en film i filmen).
Nadia Emma-Bjørg Staldgaard lavede en fortolkning som en tegning.

Klippeokalet

Efter syv måneder havde min fotograf (Cathrine Lamm Nielsen) og jeg fået filmet alle kunstnerne og deres resultat. Så rykkede jeg 1. februar 2018 og tre måneder frem ind i et klippelokale på Odense Filmværksted sammen med min klipper (Jonas Kyed). Jeg vidste, jeg skulle have god tid, fordi det netop har været en intens proces. Mens vi klippede, skulle jeg også nå at fordøje alt det, jeg ikke havde nået at fordøje under produktionsfasen.

Redigeringslokale på Ofilm

Tidsplanen holdt ret godt stik. I sidste uge lagde jeg allersidste hånd på redigeringen. Et par uger forinden valgte FilmFyn at gå ind i mit projekt og give mig finansiel støtte. Nu er filmen eksporteret ud i de rigtige versioner, og jeg er ved at planlægge en premiere.

Distribution

Jeg er også i kontakt med et par forskellige medier/platforme, som kunne have interesse i at vise min film. Når man laver en film, så er det ret smart at have en plan for distribution, før man går i gang med at filme. Det havde jeg ikke. Jeg valgte at gøre det på en anden måde.

Andensidste screening

Emnet er så sårbart. Jeg kunne kun lukke få mennesker ind i projektet, og jeg var ærlig talt ret hemmelighedsfuld undervejs. Til gengæld har jeg kunnet lave den film, jeg ønskede at lave, uden at jeg var begrænset af andres krav til fx længde, stil osv. Jeg kunne gøre alt på min egen måde. Og det har været rart.

Teaser

Hvor filmen kommer hen, kan jeg ikke fortælle endnu. Kun at der er en proces i gang … Men jeg kan give dig et lille gratis uddrag fra filmen. Her får du teaseren til “Min sårbarhed. Min styrke. Min kunst.”

Du kan følge med i filmens videre proces på dens facebookside eller via min instagramprofil: sara.hamdrup.

Læg gerne en kommentar herunder om, hvad du får ud af at se teaseren. 🙂
// Sara

No Comments

Post a Comment