Transcendental meditation (TM)

Jeg bruger meditation meget, helst dagligt, men det er mere “almindelig” meditation, fx på åndredrættet, lyde, kropsscanning mm. Jeg ved faktisk ikke helt, hvordan jeg fik invitationen eller læste om det, men i hvert fald fik jeg tilmeldt mig et informationsmøde om den såkaldte transcendentale meditationsform, og det var jeg til i går aftes.

Jeg kunne helt ærligt ikke rigtigt finde ud af, om det der TM var spændende, eller om det var sådan lidt for alternativt og hulla bulla-agtigt til mig. Men det skulle have et forsøg.

TM er godt for ALT

Aftenens underviser hed Nethe, og hun havde undervist i TM siden 1980’erne. Hun begyndte at fortælle om, hvad TM er godt for, og hun gik meget i detaljer ved at tegne og illustrere med plancher. Hun talte meget laaaangsomt, og det var ærlig talt ret kedeligt.

Alligevel kunne jeg da godt se fidusen i det, og jeg blev interesseret i at vide mere om meditationsformen. Og der var faktisk ikke det, TM ikke var godt for. Det er åbenbart noget af en mirakelmeditationsform. Wuhuuu!

Og nu skal I så betale 10.000 kr.

Liiiiige indtil prisen for et 4-dages kursus kom på bordet. Og her må jeg lige fortælle, at et 4-dages kursus altså ikke er et kursus med 4 hele dages undervisning. Nope! Hver undervisingsdag er kun ca. 1½-2 timer. Det er selvfølgelig meget overskueligt for en deltager ikke at skulle investere så meget tid i det. Men hvorfor Nethe skal have 9.650 kr. fra mig for 6-8 timers undervisning, det begriber jeg altså ikke. Og samme beløb skal Nethe have fra alle de andre kursister, der deltager på kurset samtidig med mig, for det er altså ikke privatundervisning, jeg får for de penge.

Hold da op for en timeløn, Nethe kan nå at skrabe sammen. Hvis der fx er 10 deltagere på kurset, har jeg regnet mig frem til, at det ville give Nethe en timeløn på mellem 12.062,50 kr. og 16.083,33 kr.

Okay, okay … Så har jeg selvfølgelig ikke taget højde for materialer, for det er muligt, vi får et stykke papir med os. Og Nethe skal jo selvfølgelig også have noget for at forberede sig. Og informationsmødet kostede jo heller ikke nogen penge …

Nej, nej, men hvis Nethe har undervist i transcendental meditation i 30 år, så ligger det vel også rimelig meget på rygraden, og det vil ikke kræve den vilde forberedelse fra Nethes side.

Nå, men nu skal jeg købe tallerkener

Det var lige deromkring, da folderen med pris på kurset blev sendt rundt, at jeg måtte undskylde mig med, at jeg havde en anden aftale, jeg skulle nå. Og det var da heller ikke helt løgn, for jeg skulle faktisk hjem til en og købe nogle brugte retro-tallerkener, inden klokken blev 22. Hold da op, hvor kan jeg få mange tallerkener for 9.650 kr.!

Religiøst fup og bedrag

I dag har jeg så googlet lidt for at finde ud af mere om TM. Overraskende nok var der næsten udelukkende mulighed for at læse om TM på foreningens egen hjemmeside. Det var som om, alle links førte til deres hjemmeside. Men hvis man googler transcendental meditation + kritik, vupti, så kommer denne hjemmeside frem (du skal scrolle lidt ned for at læse artiklen).

Artiklen beskriver i detaljer, hvordan TM’s guru vist er lidt af en fupmager, og at konceptet faktisk er religiøst, hvilket Nethe på ingen måde informerede om i går under mødet. Der er også et hemmeligt indvielsesritual, og man får tildelt et religiøst mantra, man skal sige, uden at man bliver informeret om det religiøse aspekt i det.

Til alle jer, der har googlet transcendental meditation og på den måde er kommet ind på min hjemmeside, så vil jeg blot sige til jer, at jeg tager afstand fra det og IKKE kan anbefale jer at gå videre med det. Til gengæld kan jeg anbefale mindfulness og yoga.

// Sara

6 Comments
 • J

  maj 5, 2018at2:58 pm Svar

  Jeg mødte så en anden TM-instruktør som var mere priselastisk, og kunne således nøjes med at bløde 4000- for “kurset”. Det lyder stadig dyrt, men TM-organisationens forretningsmodel har sine fordele:
  I modsætning til mange andre sekter med afsæt i den ægte vediske vare hvor det første fix er gratis, slipper man faktisk for guru-ævl i TM-regi…. Når man først har lært teknikken, er der intet pres for at hægte sig på guru-vognen. At nogle alligevel vælger at gøre det må skyldes en brist i vedkommendes personlighed, og/eller behovet for religiøs underkastelse og følgagtighed ift en primitiv indisk markedsføringsstrategi….
  Jeg har stor glæde af meditationen, og er glad for at jeg valgte den ægte vare fremfor et tvivlsomt mindfulness-kursus i FOF-regi. Og jeg er mig fuldt bevidst om, at jeg forlods købte mig aflad ift at hoppe på guruvognen – det var alle pengene værd.
  Jeg kan varmt anbefale TM, men drop opfølgningsmøderne og nyhedsbrevene, hvor Maharishi-manipulationen skærpes 🙂
  PS – Alt i denne verden kan som bekendt gå to veje: I 1968 tilbragte George Harrison og John Lennon to måneder med meditation hos Maharishi i Rishikesh, Indien. Efterfølgende skrev George Harrison de bedste sange i sit liv. John Lennon tog direkte tilbage til London og blev junkie….

  • admin

   maj 14, 2018at2:24 pm Svar

   Kære J
   Tak for dit bidrag. Jeg er glad for at høre, at du har haft glæde af kurset. Og at du samtidig har fået en noget mere realistisk pris.
   Personligt er jeg stadigvæk mest til yoga og andre former for “almindelig” meditation – men sådan er vi jo så forskellige alle sammen, og hurra for det! God vind til dig med det hele. 🙂
   Kh Sara

 • Poul Nielsen

  august 24, 2018at6:34 pm Svar

  Jeg tror at hvis du vil dyrke TM. Så er det sagen i en nøddeskal. TM uden Maharishi er ikke den ægte vare, der findes mange cola mærker, men der er kun en ægte “Coca Cola” til gengæld kan man kritisere TM for at være en sekt med alt hvad der hører til det foreks penge griskhed, det TM sælger er en drøm, en drøm om at blive oplyst og blive en buddha eller oplyst mester. Der er mig bekendt ingen der er blevet oplyst endnu.

  • admin

   november 2, 2018at10:52 am Svar

   Hej Poul
   Tak for din kommentar (og jeg beklager, jeg har været så længe om at godkende – jeg har været lidt “væk” fra min hjemmeside). Jeg husker også, at jeg sad med en fornemmelse af, at det virkede mere som en sekt. Den her oplevelse ligger jo nogle år tilbage, men jeg husker i hvert fald, at jeg sad med en dårlig følelse i maven omkring det hele, da jeg var til møde.
   Tak for dit bidrag. 🙂
   // Sara

 • Inge

  oktober 17, 2018at1:06 pm Svar

  Jeg var til intro ved Nethe i går – og jeg er fuldstændig enig med Sara – da vi havde hørt på “salgstalen” i 1,5 time, bad jeg Nethe om st fortælle hvad TM er – det blev vi ikke klogere af – tror jeg holder mig til “almindelig” meditation – uden hokus pokus

  • admin

   november 2, 2018at10:54 am Svar

   Hej Inge
   Vi kommer rigtig langt med mavefornemmelsen. Det er nogle år siden, jeg skrev det her blogindlæg – men det er lidt pudsigt at se, at der i ny og næ kommer en kommentar på det. Jeg er også rigtig glad for “almindelig” meditation.
   // Sara

Post a Comment